Koittilan seudun kyläseurassa pääset tekemään kylästä oman näköisesi

Koittila on elävä kylä, jossa on toimiva koulu ja ryhmäpäivähoito, sekä erinomaiset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet sekä kohtaamispaikkoja kylällä ympäri vuoden.


Kyläseuran historia

Kyläseuran edeltäjä, Kangasniemen pohjoinen maamiesseura ry. perustettiin vuonna 1921. Vilkkaina toimintavuosina sillä oli alajaostoja Hyyrylässä, Kauppilassa sekä Ruokomäessä, sekä myös Koittilan maatalousnaiset. Ajastaan Ruokomäen alajaosto itsenäistyi ja toiminta Hyyrylässä ja Kauppilassa hiljeni.

1970-luvulla sekä Koittilaan että Kauppilaan perustettiin kylätoimikunnat. Vuonna 1992 kylätoimikunnat, Koittilan maatalousnaiset, sekä Pohjoinen maamiesseura yhdistyivät ja syntyi Koittilan seudun kyläseura ry. Kyläseura on Kangasniemen maaseutuseuran jäsen.

Toiminta nyt

Koittilan seudun kyläseura on rekisteröity yhdistys, joka toimii Koittilan, Kauppilan, Pölläkän, sekä osin Kutemajärven kylien alueella. Toiminnan tarkoituksena on monipuolinen toiminta kyläyhteisön hyväksi, jäsenten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, sekä ammattitietojen ja -taitojen kehittäminen. Koittilan seudun kyläseura tekee yhteistyötä mm. eri kyläseurojen, metsästysseurojen, Kangasniemen 4H-yhdistyksen ja Kangasniemen Kennelkerhon kanssa.

Kyläseuran toiminta vaihtelee hieman vuosittain: Vuonna 2006 korjattiin Tahkomäen entistä kauppaa (Kylätalo Tahkotupa) ja Kyläpubi Passaria. Vuosina 2007-2008 kylällä oli paljon liikuntatapahtumia KyläSportti-hankkeen myötä. Tämän jälkeen kyläläisiä liikutti Villages on Move -hanke vuosina 2011-2013. Seuraavaan liikutahankkeeseen osallistuminen on jo myös vireillä.

Hieman eri muodoissaan toistuvia toimintoja ovat mm. pienet ympäristöteot, joista esimerkiksi Etelälahden uimarannan kunnossapito ja kehittäminen on yksi keskeisimpiä. Viimeisimmäksi Etelälahteen rakennettiin talkoovoimin laavu vuonna 2014.

Keskeistä on myös yhteistyö Koittilan koulun ja ryhmäperhepäivähoidon kanssa ja erilaiset tapahtumien järjestäminen. Kyläseura myös pyrkii edistämään kyläläisten hyvinvointia järjestämällä luontevia kohtaamispaikkoja ja tuomalla palveluita lähemmäs kyläläisiä. Tästä esimerkkinä mm. vuonna 2014 aloitettu Kyläkahvila-toiminta. Kyläkahvilaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin Koittilan koululla joka toinen keskiviikko iltapäivisin ja sinne ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin. Muutenkin kyläseuran tapahtumat ovat aina avoimia kaikille

Passari-pubin ovet ovat olleet kesäisin auki vuodesta 1995 lähtien. Nykyisin pubia hoitaa kyläläisistä koostuva talkoolaisten joukko. Pubilla järjestetään kesäisin myös päivätapahtumia, joista suosituin on heinäkuun alussa järjestettävä Tahkomäen tohinat -kylämarkkinatapahtuma.

Lisäksi vuosien varrella kahvituksia ja muonituksia on tehty säännöllisesti erilaisissa tapahtumissa.

Kyläläisille ja muillekin vuokrataan polttopuuntekokalustoa, astiastoa, aterimia sekä tuoleja.

Koittilan seudun kyläseuran johtokunta 2017:


Puheenjohtaja: Ari Viljakainen
puh. 040 5784483

Sihteeri: Maisa Juntunen
puh. 050 3378211
sähköposti: maisa(at)ollinaho.fi

Varapuheenjohtaja: Mika Laitinen
puh. 044 5936179

Rahastonhoitaja: Markku Laitinen
puh. 040 5558412

Jäsenvastaava: Leila Saari
puh. 040 7284390

Kulttuurivastaava: Tuomo Janhunen
puh. 0400 796803

Liikuntavastaava: Arto Marttinen
puh. 040 5927324

Liikuntavastaava: Kirsi Laitinen
puh. 040 5619519

Kulttuurivastaava: Anneli Tyrväinen
puh. 0400 255253

Jäsen: Anu Pylvänen
puh.

Jäsen: Annukka Rainio
puh. 044 3234759

Kyläkahvilavastaava: Maisa Juntunen

Kyläpubivastaava: Markku Laitinen

Tiedotusvastaava (nettisivut, Facebook, mainokset): Maisa Juntunen

Konevastaavat: Ari Viljakainen ja Markku Laitinen

Astiavastaava: Helena Janhonen


Jäseneksi liittyminen


Kyläseuran jäseneksi ovat tervetulleita kaikki, jotka näkevät Koittilan seudun kyläseuran toiminnan tarpeelliseksi. Vuosittainen jäsenmaksu on 10 euroa, ja se on perhekohtainen. Jäseneksi liittyvä pääsee mukaan toimintaan sekä halutessaan voi vaikuttaa kyläseuran päätöksentekoon. ProAgria Etelä-Savon julkaisema lehti Koti ja Pelto tulee jäsentalouksille. Jäsenasioista vastaa Leila Saari.