Kyläseura

Koittilan seudun kyläseurassa pääset tekemään kylästä oman näköisesi!

Koittila on elävä kylä, jossa on toimiva koulu ja ryhmäpäivähoito, sekä erinomaiset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet sekä kohtaamispaikkoja kylällä ympäri vuoden.

Koittilan seudun kyläseuran johtokunta 2024-2025:


Ari Viljakainen,
Puheenjohtaja
puh. 040 5784483
sähköposti: vilimixari(at)gmail.com

Maisa Juntunen,
Sihteeri, some/tiedotusvastaava, kyläkahvilavastaava
puh. 050 3378211
sähköposti: maisa(at)ollinaho.fi

Tuomo Janhunen
Varapuheenjohtaja
puh. 0400796803
sähköposti:

Markku Laitinen,
Rahastonhoitaja, jäsenvastaava, tietosuojavastaava, kalustovastaava
puh. 040 5558412
sähköposti: ollinaho(at)gmail.com

Keijo Tarvonen
Talviliikuntavastaava
puh.
sähköposti:  

Aila Takkinen
Arkistovastaava, jäsenvastaava, astiastovastaava
puh. 0504100292
sähköposti: 

Pekka Laukkarinen
puh. 044 3234759
sähköposti: pekka.laukkarinen(at)gmail.com

Annukka Rainio
Kulttuurivastaava

puh. 044 3234759
sähköposti: annukka(at)elainiloa.fi

Laura Vilkkilä
Kesäliikuntavastaava, kahvitusvastaava

puh. 0442384148
sähköposti: 


Varajäsenet:

Tuomas Laitinen, digivastaava

Heidi Keituri

Kirsi Janhonen

Mikko Rainio


 

 

Jäseneksi liittyminen


Kyläseuran jäseneksi ovat tervetulleita kaikki, jotka näkevät Koittilan seudun kyläseuran toiminnan tarpeelliseksi. Vuosittainen jäsenmaksu on 15 euroa aikuiselta. Jäseneksi liittyvä voi halutessaan myös vaikuttaa kyläseuran päätöksentekoon. ProAgria Etelä-Savon julkaisema lehti Koti ja Pelto tulee jäsentalouksille. Jäsenasioista vastaavat Markku Laitinen ja Aila Takkinen. Jos haluat liittyä jäseneksi ota heihin yhteyttä: 

Markku: 040 5558412 ja ollinaho@gmail.com 

Aila: 0504100292
 

Kyläseuran historia

Kyläseuran edeltäjä, Kangasniemen pohjoinen maamiesseura ry. perustettiin vuonna 1921. Vilkkaina toimintavuosina sillä oli alajaostoja Hyyrylässä, Kauppilassa sekä Ruokomäessä, sekä myös Koittilan maatalousnaiset. Ajastaan Ruokomäen alajaosto itsenäistyi ja toiminta Hyyrylässä ja Kauppilassa hiljeni.

1970-luvulla sekä Koittilaan että Kauppilaan perustettiin kylätoimikunnat. Vuonna 1992 kylätoimikunnat, Koittilan maatalousnaiset, sekä Pohjoinen maamiesseura yhdistyivät ja syntyi Koittilan seudun kyläseura ry. Kyläseura on Kangasniemen maaseutuseuran jäsen.

Toiminta nyt

Koittilan seudun kyläseura on rekisteröity yhdistys, joka toimii Koittilan, Kauppilan, Pölläkän, Kokonkylän sekä osin Kutemajärven kylien alueella. Toiminnan tarkoituksena on monipuolinen toiminta kyläyhteisön hyväksi, jäsenten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, sekä ammattitietojen ja -taitojen kehittäminen ja esimerkiksi kulttuurin ja liikunnan tuominen osaksi kyläläisten elämää. Koittilan seudun kyläseura tekee yhteistyötä mm. eri kyläseurojen, metsästysseurojen, Kangasniemen 4H-yhdistyksen sekä kunnan kanssa.

Kyläseuran toiminta vaihtelee hieman vuosittain: Vuonna 2006 korjattiin Tahkomäen entistä kauppaa (Kylätalo Tahkotupa) ja Kyläpubi Passaria. Vuosina 2007-2008 kylällä oli paljon liikuntatapahtumia KyläSportti-hankkeen myötä. Tämän jälkeen kyläläisiä liikutti Villages on Move -hanke vuosina 2011-2013. Tämän jälkeen kylällä ollaan oltu mukana mm. tanssin taikaa- hankkeissa, joka on liikuttanut eri ikäisiä kyläläisiä. Myös terveys-ja hyvinvointipalveluita on jalkautettu kylälle ReissuEllu-hankkeen myötä jo vuodesta 2020 alkaen.

Kylällä mahdollistetaan arkiliikuntaa mm. tekemällä talkoovoimin monipuolisia latuja ja jäädyttämällä koulun pihassa olevaa luistelukenttää. Hieman eri muodoissaan toistuvia toimintoja ovat mm. pienet ympäristöteot, joista esimerkiksi Etelälahden uimarannan kunnossapito ja kehittäminen on yksi keskeisimpiä. Etelälahteen rakennettiin talkoovoimin laavu vuonna 2014 ja kesällä 2018 uimakoppia siirrettiin ja kunnostettiin ja tehtiin sinne uudet pitkospuut. Etelälahden uimaranta on todella pidetty ja se sopii hyvin myös pienemmille lapsille.


Keskeistä on myös yhteistyö Koittilan koulun ja ryhmäperhepäivähoidon kanssa ja erilaiset tapahtumien järjestäminen. Kyläseura myös pyrkii edistämään kyläläisten hyvinvointia järjestämällä luontevia kohtaamispaikkoja ja tuomalla palveluita lähemmäs kyläläisiä. Tästä esimerkkinä mm. vuonna 2014 aloitettu Kyläkahvila-toiminta. Kyläkahvilaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin Koittilan koululla joka toinen keskiviikko iltapäivisin ja sinne ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin. Muutenkin kyläseuran tapahtumat ovat aina avoimia kaikille.

Passari-pubin ovet ovat olleet kesäisin auki vuodesta 1995 lähtien. Nykyisin pubia hoitaa kyläläisistä koostuva talkoolaisten joukko. Pubilla järjestetään kesäisin myös päivätapahtumia, joista suosituin on heinäkuun alussa järjestettävä Tahkomäen tohinat -kylämarkkinatapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2012 alkaen.

Lisäksi vuosien varrella kahvituksia ja muonituksia on tehty säännöllisesti erilaisissa tapahtumissa. Kyläseura myös järjestää erilaisia tapahtumia, joiden kautta pyritään innostamaan ihmisiä liikkumaan, ulkoilemaan ja kohtaamaan toisiaan esimerkiksi retkipaikoilla. Kyläseura myös järjestää välillä retkiä esimerkiksi teatteriin.

Kyläläisille ja muillekin vuokrataan polttopuuntekokalustoa, astiastoa, aterimia sekä tuoleja.

Koittilan seutu valittiin vuonna 2022 Etelä-Savon vuoden kyläksi ja vuonna 2023 Suomen vuoden kyläksi. Viimeisimmän tittelin ansiosta Koittilan edustajat kutsuttiin myös presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle joulukuussa 2023. 

Kylätoiminta on aktiivista ja jatkuu innokkaana ja aktiivisena erilaisten yhteen hiileen puhaltavien ihmisten toimesta täällä Koittilan seudulla.