Koittilan seudun kyläseurassa pääset tekemään kylästä oman näköisesi

Koittila on elävä kylä, jossa on toimiva koulu ja ryhmäpäivähoito, sekä erinomaiset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet sekä kohtaamispaikkoja kylällä ympäri vuoden.


Kyläseuran historia

Kyläseuran edeltäjä, Kangasniemen pohjoinen maamiesseura ry. perustettiin vuonna 1921. Vilkkaina toimintavuosina sillä oli alajaostoja Hyyrylässä, Kauppilassa sekä Ruokomäessä, sekä myös Koittilan maatalousnaiset. Ajastaan Ruokomäen alajaosto itsenäistyi ja toiminta Hyyrylässä ja Kauppilassa hiljeni.

1970-luvulla sekä Koittilaan että Kauppilaan perustettiin kylätoimikunnat. Vuonna 1992 kylätoimikunnat, Koittilan maatalousnaiset, sekä Pohjoinen maamiesseura yhdistyivät ja syntyi Koittilan seudun kyläseura ry. Kyläseura on Kangasniemen maaseutuseuran jäsen.

Toiminta nyt

Koittilan seudun kyläseura on rekisteröity yhdistys, joka toimii Koittilan, Kauppilan, Pölläkän, Kokonkylän sekä osin Kutemajärven kylien alueella. Toiminnan tarkoituksena on monipuolinen toiminta kyläyhteisön hyväksi, jäsenten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, sekä ammattitietojen ja -taitojen kehittäminen ja esimerkiksi kulttuurin ja liikunnan tuominen osaksi kyläläisten elämää. Koittilan seudun kyläseura tekee yhteistyötä mm. eri kyläseurojen, metsästysseurojen, Kangasniemen 4H-yhdistyksen sekä kunnan kanssa.

Kyläseuran toiminta vaihtelee hieman vuosittain: Vuonna 2006 korjattiin Tahkomäen entistä kauppaa (Kylätalo Tahkotupa) ja Kyläpubi Passaria. Vuosina 2007-2008 kylällä oli paljon liikuntatapahtumia KyläSportti-hankkeen myötä. Tämän jälkeen kyläläisiä liikutti Villages on Move -hanke vuosina 2011-2013. Seuraavaan liikutahankkeeseen osallistuminen on jo myös vireillä tanssiin liittyen.
Hieman eri muodoissaan toistuvia toimintoja ovat mm. pienet ympäristöteot, joista esimerkiksi Etelälahden uimarannan kunnossapito ja kehittäminen on yksi keskeisimpiä. Etelälahteen rakennettiin talkoovoimin laavu vuonna 2014 ja kesällä 2018 uimakoppia siirrettiin ja kunnostettiin ja tehtiin sinne uudet pitkospuut.

Keskeistä on myös yhteistyö Koittilan koulun ja ryhmäperhepäivähoidon kanssa ja erilaiset tapahtumien järjestäminen. Kyläseura myös pyrkii edistämään kyläläisten hyvinvointia järjestämällä luontevia kohtaamispaikkoja ja tuomalla palveluita lähemmäs kyläläisiä. Tästä esimerkkinä mm. vuonna 2014 aloitettu Kyläkahvila-toiminta. Kyläkahvilaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin Koittilan koululla joka toinen keskiviikko iltapäivisin ja sinne ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin. Muutenkin kyläseuran tapahtumat ovat aina avoimia kaikille

Passari-pubin ovet ovat olleet kesäisin auki vuodesta 1995 lähtien. Nykyisin pubia hoitaa kyläläisistä koostuva talkoolaisten joukko. Pubilla järjestetään kesäisin myös päivätapahtumia, joista suosituin on heinäkuun alussa järjestettävä Tahkomäen tohinat -kylämarkkinatapahtuma.

Lisäksi vuosien varrella kahvituksia ja muonituksia on tehty säännöllisesti erilaisissa tapahtumissa.

Kyläläisille ja muillekin vuokrataan polttopuuntekokalustoa, astiastoa, aterimia sekä tuoleja.

Koittilan seudun kyläseuran johtokunta 2021:


Ari Viljakainen,
Puheenjohtaja, Tahkomäen tohinat -vastaava
puh. 040 5784483
sähköposti: vilimixari(at)gmail.com

Maisa Juntunen,
Sihteeri, tiedotus- ja nettivastaava, kyläkahvilavastaava
puh. 050 3378211
sähköposti: maisa(at)ollinaho.fi

Tuomo Janhunen
Varapuheenjohtaja
puh. 0400796803
sähköposti:

Markku Laitinen,
Rahastonhoitaja, jäsenvastaava, tietosuojavastaava, pubivastaava, kalustovastaava
puh. 040 5558412
sähköposti: ollinaho(at)gmail.com

Tanja Korhonen
Jäsenvastaava, tietosuojavastaava
puh. 0407637388
sähköposti: tanjakemp(at)gmail.com

Maija Tuomi
Kulttuurivastaava
puh. 0405920388
sähköposti: maija.leena.tuomi(at)gmail.com

Pekka Laukkarinen
Pyöräretkivastaava, retkipaikkavastaava
puh. 044 3234759
sähköposti: pekka.laukkarinen(at)gmail.com

Kirsi Laitinen
Liikunta-ja hyvinvointivastaava
puh. 0405619519
sähköposti: kirsislaitinen(at)gmail.com

Annukka Rainio
jäsen
puh. 044 3234759
sähköposti: annukka(at)elainiloa.fi

Anne-Mari Syrjäläinen
jäsen
puh.
sähköposti:

Lisäksi (ei enää hallituksen jäsen)
Anneli Tyrväinen
astiavastaava
puh. 0400 255253


Jäseneksi liittyminen


Kyläseuran jäseneksi ovat tervetulleita kaikki, jotka näkevät Koittilan seudun kyläseuran toiminnan tarpeelliseksi. Vuosittainen jäsenmaksu on 10 euroa aikuiselta. Jäseneksi liittyvä voi halutessaan myös vaikuttaa kyläseuran päätöksentekoon. ProAgria Etelä-Savon julkaisema lehti Koti ja Pelto tulee jäsentalouksille. Jäsenasioista vastaavat Markku Laitinen ja Tanja Korhonen. Jos haluat liittyä jäseneksi ota heihin yhteyttä! :)